طراحی خانه تامی ؛ انطباق با سبک معماری گذشته و نیازهای زندگی معاصر
اختصاصی استودیو طراحی معماری هشتی: خانه تامی (Tomi) در شهر Yuzawa، استان نیگاتای ژاپن، واقع شده است؛ شهری که به دلیل میزان بارش برف بسیار شدیدش همیشه مورد توجه قرار گرفتهاست. این پروژهی مسکونی به متراژ 82 متر مربع، در سال 2017 میلادی طراحی و اجرا شد. طراحی این پروژه به عهدهی تیم معماری تاکرو شوجی (Takeru Shoji Architects) بود.
معماران پروژه بیان کردهاند که اولین بازدید از سایت در ژانویه سال 2015 اتفاق افتاد و در این بازدید، در کنار جادهای تمیز و کوهی از برف به ارتفاع چهار متر یا بیشتر با سایت مواجه شدهاند. خلاصه و اصل مطلب ارتباطاتی که بین معمار و کارفرما به منظور تعیین برنامه فیزیکی بر اساس نیازها و علایق برقرار شد، ایجاد فضایی باز، بزرگ بود؛ فضایی که پاسخگوی نیازهای یک خانواده چهار نفره که نیمی از سال غرق برف شده بودند، باشد و اعضای خانواده بتوانند به راحتی در این فضا از محیط طبیعی و آسمان پر ستاره اطراف لذت ببرند.
عرصهبندی و برنامه فیزیکی خانه تامی
شرایط اقلیمی و وضعیت بستر ایجاب میکند که تمام خانهها در این منطقه بر روی پایههای بتنی مرتفع ساخته شوند. بدین ترتیب در این منطقه فضای زندگی را در ارتفاعی بالاتر از سطح زمین در نظر میگیرند. پاسخ معمارانهی طراح برای رفع نیازهای روزمره ساکنان، التقاط فضای بیرونی با فضای داخلی و علایق کارفرما برای ایجاد فضایی باز، یک طرح سه طبقه بود. طبقه سوم دارای ورودی و یک فضای نشیمن مشترک است. طبقه دوم به اتاقهای خصوصی با اندازه متوسط 5 متر مربع اختصاص داده شدهاست.
طبقه همکف که بر روی پایههای بتنی مرتفع استقرار یافته، معمولاً به عنوان یک گاراژ عمل میکند. این فضا که به طور کامل با بتن پوشش داده شده، در برابر نور و هوای تازه هم عایقبندی شدهاست. طراحان برای تحقق اهداف خود، با خلق فضایی باز و گسترده، حس فضایی مطبوع و روشن در محیط خانه ایجاد کردهاند. بدین ترتیب خانه به یک محل تجمع دلپذیر برای اعضای خانواده، تبدیل شده است.
لزوم پایبندی به ظوابط و مقررات محلی
کنوانسیون ساختمانی محلی، به عنوان ” آیین نامهی مساکن با کف بلند در مناطق با بارش سنگین برف” شناخته میشود. با بهرهگیری کامل از پارامترهای مشخص شده در این کنوانسیون، طراحان پروژه، عملیات پیریزی بتن مسلح به ارتفاع دیوار را آغاز کردند. در قسمت فوقانی شالوده، به جای یک دال متداول بتن آرمه( بتن مسلح)، یک قاب چوبی سبک تعبیه شد؛ قابی که در نهایت دو طبقه بر روی آن استقرار یافت.
مزایای استفاده از قاب چوبی در ساختار خانه تامی
قاب چوبی با استفاده از ساختاری متقابل، میزان مصالح ساختاری را به حداقل میرساند. در عین حال بهکارگیری این قاب چوبی، اجرای دهانه 5.4 متری و پیشآمدگی 1.5 متری را ممکن میسازد. سطح زیرین این قاب چوبی سبک، یادآور سقف آلاچیقهاست و رویکردی انتقادی را به این نوع ساختمان و چالشهای منحصربهفرد آن نشان میدهد. این در حالی است که این قاب به مقررات کنوانسیون محلی و بالاترین استانداردهای ایمنی هم پایبند است.
مقابله با شرایط اقلیمی؛ چالش اصلی طراحی پروژه
ساکنان این منطقه علاوه بر تحمل بادهای نامطلوب و تند شمال غربی و برف و طوفانهای شدید زمستانی، باید با گرمای سوزان خورشید در تابستان نیز مبارزه کنند. به منظور ایجاد یک محیط پایدار و مطبوع در فضای داخلی خانه تامی در تمام طول سال، یک منطقه حائل ایجاد شده که میتواند به عنوان فضای بادگیر و آفتابگیر هم کاربرد داشته باشد.
این منطقهی حائل از طریق تعبیهی یک دستگاه پله که تا ورودی طبقه سوم امتداد مییابد و همچنین تراسهای متعدد ایجاد شدهاست. کاهش مرز بین فضای داخلی و خارجی فرصت سازگاری با شرایط آب و هوایی و تأمین نیازهای لحظهای را ایجاد میکند و سبک زندگی انعطافپذیر و درک بیشتری از وسعت را برای ساکنان به ارمغان میآورد.
تهویه طبیعی؛ انتخابی هوشمندانه و اقتصادی
گرمایش و سرمایش این پروژهی مسکونی از طریق یک واحد تهویه مطبوع و چرخه معکوس که در حفره سقف قرار دارد، تأمین میشود. یک فن مجرای خطی، با تهویهی هوا در داخل دیوارهای هر طبقه، منجر به ایجاد اثر گرمایش و سرمایش تابشی در فضای داخلی خانه تامی میشود.
بنابراین در این روش ساخت، گرمایش و سرمایش مستقیماً از طریق دیوارهای ساختمان به افراد داخل ساختمان منتقل میشود؛ این گزینه از نظر صرفهی اقتصادی به مراتب بسیار هوشمندانهتر از تعدیل آسان دمای اتاق با استفاده از وسایل گرمایشی در روزهای سخت زمستان و یا خنک کردن بیش از حد هوا با وسایل سرمایشی در روزهای گرم تابستان است.
کانسپت طراحی خانه
کانسپت طراحی این ساختمان عمیقاً ریشه در اصول محلی قدیمی دارد و از عناصر بصری هم چون طبقات مرتفع، بادگیرها و اتاقهای آفتابی نشأت میگیرد. این موضوع در حالی است که طراح تقلید صرف از مفاهیم و عناصر بصری گذشته نکرده و تفاوتهای ظریف در این خانه به وضوح نمایان است. طراح با الهام از مفاهیم گذشتگان، طراحی را بر اساس تفسیر مجدد نیازهای حال و آینده انجام داده است.
به عبارت دیگر میتوان گفت این خانه نمود بارز انطباق همزمان با قالب گذشته و در عین حال شکستن چارچوبهای آن قالب است. طراحان این پروژه تلاش کردهاند سبک معماری خلق کنند که هم به منظره محلی و اصول سنتی و هم به شیوه زندگی امروزی پایبند باشد. میتوان گفت این هدف معماران پروژه تا حد زیادی تحقق یافته است.
منبع : archdaily
دیدگاهتان را بنویسید