آزمایشگاه دکتر مقیمی / استودیو طراحی درک فضا
اختصاصی استودیو طراحی معماری هشتی : این پروژه در منطقه صفاییه یزد واقع شده است که یکی از آن بافت های عمرانی مدرن این شهر است. بیشتر ساخت و سازهای این منطقه به صورت تک متریال با همین فرم و بدون هیچ گونه تشابهی با بافت قدیمی شهر است. دیوارهای جداکننده این ساختمانها در خیابان همگی دارای ارتفاع یکسانی هستند و بدون توجه به عملکرد ساختمان، از نظر متریال محکم هستند. به همین دلیل امکان ارتباط بصری بین رهگذران و افراد با ساختمان بسیار کم و حداقل است.
تحلیل بنای آزمایشگاه دکتر مقیمی
در این پروژه با در نظر گرفتن کارکرد، بازتعریفی از معماری یزد ارائه شده است. این عمل با ریشه یابی معماری سنتی بافت تاریخی یزد انجام می شود. پروژه فعلی ماشینی است که به عملکردهای داخلی خود پاسخ می دهد (آزمایشگاه کامل). در عین حال دوگانه است که از یک سو (سمت جنوبی) موجودی برونگرا است که سعی می کند با شهر و مردم آن ارتباط برقرار کند تا برای شهر شناخته شده و برای مردم آن قابل دسترس باشد و از طرف دیگر (Northside) بنایی داخلی است که سعی در حفظ آرامش کوچه مسکونی و احترام به همسایگان دارد.
این پروژه در ابتدا تعریفی از نما نداشت. اما در طول مراحل طراحی به جایی رسیدیم که به جای استفاده از تابلویی برای شناسایی عملکرد این ساختمان، نمای آن می تواند جایگزین مناسبی برای فریاد زدن عملکرد آن و قابل دسترس بودن برای مردم شهر باشد. حفاری زمین و به دست آوردن حیاطی با حجم دو برابر (به جای حیاط کوچک روبروی ساختمان موجود) باعث شد تا این کار یک میدان شهری در مقیاس کوچک ایجاد کند و به مردم شهر فضا بدهد. این میدان به دیواری دعوتکننده نیاز داشت که برای مردم در پشت دهانههایش قابل لمس باشد. ساختار کلی ساختمان آزمایشگاه دکتر مقیمی در ضلع جنوبی؛ پویا، جذاب و خاطره انگیز است.
در نمای این بنا که تمام نقوش استخراج شده و معانی برگرفته از دل معماری تاریخی یزد را در خود جای داده است، هویت خاصی متجلی شده است.
راهکارهای کاربردی در میانه توسعه پروژه ساختار متفاوتی را برای ساختمان ایجاد کرد. قبل از بازسازی، ساختمان آزمایشگاه دکتر مقیمی موجود دارای ساختار سیستم دیوار باربر بوده است. در داخل پلکانی دوطرفه وجود داشت که بنا را به دو قسمت کلی (شرق و غربی) تبدیل می کرد. این ما را از امکان گسترش و ادغام فضا محروم می کرد، که این ویژگی فضایی برای ایستگاه کاری آزمایشگاه بسیار حیاتی بود. به همین دلیل است که راه پله را از داخل برداشتیم و آن را در بیرون گذاشته ایم.
در خاتمه میتوان گفت که در طول کل مراحل بازسازی، تلاش کردیم تا کیفیت خوب معماری تاریخی یزد را به بنای آزمایشگاه دکتر مقیمی بازگردانیم و با استفاده از همان ویژگیهایی که زمانی در این شهر به کار میرفت، گونهشناسی جدیدی برای معماری مدرن این شهر ایجاد کنیم که دارای خصوصیات مدنی شگفت انگیزی بود.
منبع: Archdaily
این را نیز بخوانید
دیدگاهتان را بنویسید